چاقی در کودکی به طرق مختلف تاثیر مخربی بر بدن میگذارد. عوارض چاقی در کودکان به صورت زیر است:
- فشار خون بالا و کلسترول بالا- فشار خون و کلسترول بالا دو عامل اصلی زمینه ساز بیماری قلبی عروقی هستند. در تحقیقاتی مشخص شد 70 درصد از کودکان چاق حداقل یکی از عوامل زمینه ساز بیماری قلبی عروقی را دارا هستند و 39 درصد از کودکان چاق دو یا چند عامل زمینه ساز این بیماریها را دارند.
- افزایش اختلال در تحمل گلوکز، مقاومت به انسولین و دیابت نوع 2
- مشکلات تنسی مانند آسم و وقفه تنفسی در حین خواب (اپنه خواب)
- مشکلات مفصلی و ناراحتی های اسکلتی عضلانی
- بیماری کبد چرب، سنگ صفرا و رفلاکس معده به مری (مانند سوزش معده)
- کودکان و نوجوانان چاق بیشتر دچار مشکلات اجتماعی روانشناختی مانند ضعف عزت نفس و تبعیض میشوند که تا بزرگسالی ادامه می یابد.
خطرات بلند مدت چاقی کودکان
- احتمال چاقی در بزرگسالی در افرادی که از کودکی چاق هستند بیشتر است. چاقی در بزرگسالی میتواند شماری از مشکلات جدی سلامتی مانند بیماری قلبی، دیابت و برخی انواع سرطان را به دنبال داشته باشد.
- اگر کودکان اضافه وزن داشته باشند، چاقی در بزرگسالی شدیدتر خواهد بود.
- بچه های چاق بیشتر دچار بلوغ زودرس میشوند. طبق تحقیقاتی که در Pediatrics منتشر شد، دخترانی که در 3 سالگی اضافه وزن دارند یا دخترانی که بین 3 تا 7 سالگی وزن زیادی دارند در خطر بالای بلوغ زودرس (نسبت به همسالان خود) قرار دارند. محققان معتقدند سلولهای چربی هورمونهایی ترشح میکنند که بلوغ را تسریع کرده و به جای شروع این فرایند از 10 یا 11 سالگی، از 8 تا 9 سالگی آغاز میشود.
عوارض بلوغ زود رس چیست؟
دخترانی که بلوغ زودرس دارند در خطر بیشتر سرطان سینه و اضافه وزن در بزرگسالی قرار دارند. همچنین احتمال درگیر شدن در رابطه جنسی و مصرف مواد در سنین پایین در این کودکان افزایش می یابد. تغذیه سالم و ورزش فاکتورهایی هستند که بر طبیعی شدن فرایند رشد کودکان نقش مثبتی ایفا میکنند.