چه عواملی موجب ایجاد دوبینی می شود؟
برای آن که بتوانید تصویری شفاف و واضح ببینید باید بخش های زیادی از سیستم بینایی شما مثل قرنیه، عدسی، ماهیچه های چشم، عصب بینایی، مغز و ... به خوبی و در هماهنگی کامل با هم کار کنند.
وجود اشکال در هر یک از بخش های سیستم بینایی می تواند به دوبینی منجر شود. طبیعی است که هر قسمتی از چشم که دچار مشکل باشد را می تواند مسئول دوبینی فرد دانست.
مشکلات قرنیه:مشکلات قرنیه معمولاً فقط در یکی از چشم ها ایجاد دوبینی می نماید. باید دانست در صورتی که دوبینی از مشکل قرنیه ناشی شده باشد پوشاندن یکی از چشم ها باعث می شود این مشکل از بین برود. سطح غیر طبیعی چشم نور وارده به چشم را منحرف می سازد و نتیجتاً موجب دوبینی می گردد. این آسیب می تواند به طرق مختلف در قرنیه ایجاد شود:
مشکلات عدسی. آب مروارید رایج ترین مشکلی است که برای عدسی چشم به وجود می آید و به دو بینی منجر می شود. در صورتی که هر دو چشم به آب مروارید مبتلا باشد، تصاویری که توسط هر دو چشم دیده می شود غیر واضح خواهد بود. آب مروارید را معمولاً می توان توسط جراحی اصلاح کرد.
مشکلات ماهیچه های چشم.در صورتی که ماهیچه های یکی از چشم ها ضعیف باشد چشم مربوطه نمی تواند به همراه چشم سالم حرکت کند. خیره شدن در جهات که در اثر ضعف ماهیچه چشم ایجاد می شود باعث دوبینی در فرد می گردد. مشکلات ماهیچه چشم به دلایل مختلفی بروز می یابد:
مشکلات اعصاب. عوامل بسیاری می تواند بر اعصابی که ماهیچه های چشم را کنترل می نمایند تأثیر بگذارد و به دو بینی منجر شود:
مشکلات مغزی.اعصابی که چشم را کنترل می کند مستقیماً به مغز متصل است. پیام های ارسالی به مغز برای آنکه فرآیند دیدن کامل شود در مغز تفسیر می شوند. بسیاری از دلایل دوبینی از مغز نشئت می گیرند. از جمله این دلایل می توان به موارد ذیل اشاره نمود:
دوبینی ممکن است به تنهایی بروز یابد و هیچ علائم دیگری نداشته باشد. بسته به دلیل ایجاد دوبینی امکان دارد علائم دیگری با این عارضه همراه باشد. از آن جمله می توان به موارد ذیل اشاره کرد:
دوبینی که یکباره ایجاد می شود نیازمند مراجعه فوری به پزشک است. با توجه به این که دلایل متعددی برای بروز دوبینی وجود دارد، باید هر چه سریعتر دلیل بروز این عارضه تشخیص داده شود.
پزشک متخصص می تواند از روش های متعددی برای تشخیص دلیل دو بینی بیمار استفاده نماید. آزمایش خون، آزمایش فیزیکی، سی.تی و ام.آر.آی روش های تشخیصیمتداول هستند.
یکی از مؤثرترین ابزرهای تشخیص دلیل دوبینی، اطلاعاتی است که خود بیمار ارایه می کند. بیمار می تواند با پاسخ دقیق به سؤالاتی که پزشک ارایه می کند فرآیند تشخیص را تسهیل نماید. سؤالاتی از قبیل:
اکنون به یک جسم ثابت نگاه کنید (یک درخت یا پنجره)
در مورد دوبینی، مهم ترین گام این است که دلیل را شناسایی و درمان نمود. در برخی موارد می توان دوبینی را با مدیریت و درمان دلیل اصلی بهبود بخشید.
در صورتی که دلیل دوبینی ماهیچه های ضعیف باشد، یا در صورتی که یکی از ماهیچه های چشم در اثر ضربه آسیب دیده باشد، جراحی می تواند کمک کند.
ضعف عضلانی را می توان با مصرف دارو درمان نمود.
بیماری Graves را اغلب از طریق عمل جراحی و یا درمان های طبی می توان درمان کرد.
قند خون در افراد دیابتی را نیز می توان از طریق مصرف دارو یا انسولین کنترل کرد.
در صورتی که دوبینی درمان نشود، می توان به فرد مبتلا کمک کرد که با آن کنار بیاید. گاهی اوقات این امر مستلزم آن است که فرد از چشم بند و یا عینک های شیشه ای خاصی استفاده نماید تا اثر دوبینی را به حداقل ممکن کاهش دهد.