به طور کلی به رشد غیرعادی سلول ها در بدن سرطان گفته می شود. این سلول ها در کنار هم رشد می کنند و توده هایی تشکیل می دهند که تومور نامیده می شوند. سرطان مثانه در واقع رشد و تکثیر غیرطبیعی سلول های مثانه است که از مکانیسم طبیعی کنترلی بدن خارج شده اند. سرطان مثانه مانند سرطان سایر ارگان های بدن، قابلیت متاستاز (سرایت) به سایر قسمت های بدن از جمله کبد، ریه، استخوان و کبد را دارد.
سرطان مثانه از لایه هایی هم چون غشای مخاطی آغاز می شود و به سمت داخلی ترین لایه ها هجوم می برد. اما این امکان نیز وجود دارد که برای مدتی طولانی در همان لایه باقی بماند. سرطان مثانه به لحاظ شکل ظاهری فرم های گوناگونیدارد. در بیشتر موارد شکلی شبیه به بوته دارد. اما در برخی موارد نیز مانند یک برآمدگی سفت است که جداره داخلی مثانه را ضخیم می کند.
از جمله شایع ترین علائم سرطان مثانه می توان به موارد ذیل اشاره کرد:
علائمی دیگری نیز وجود دارد که در واقع نشان از ابتلا به مراحل پیشرفته تر سرطان مثانه هستند:
از جمله علائم دیگری که معمولاً مواقعی بروز می یابند که سرطان به نواحی دیگر سرایت کرده، می توان به موارد ذیل اشاره کرد:
نشانه های سرطان مثانه با نشانه های مربوط به بیماری های دیگر مثانه بسیار شبیه هستند.
دلیل ابتلا به سرطان مثانه ناشناخته است. امکان دارد تغییر در DNA سلولهای مثانه در بروز این سرطان دخیل باشند. مواد شیمیایی موجود در محیط و مصرف سیگار نیز می توانند نقش داشته باشند. زمانی که جداره داخلی مثانه برای مدتی طولانی تحریک پذیر می شوند نیز سلول ها تغییراتی می نمایند که ممکن است به سرطان تبدیل شوند. برخی از عواملی که می توانند این تحریک پذیری را موجب شوند، پرتو درمانی، داشتن سوند برای مدتی طولانی و یا داشتن انگلی که موجب شیستوزومیازیس گردد است.
شانس ابتلا به سرطان مثانه در افراد سیگاری دو برابر بیشتر از افراد عادی است. متخصصان بر این باورند که دلیل ابتلای نیمی از مردان و بیش از یک چهارم زنان مبتلا به سرطان مثانه، مصرف سیگار است.
روش درمان و نتیجه آن در بلند مدت به سطح و مرحله سرطان بستگی دارد. البته پزشک متخصص به هنگام اتخاذ تصمیم در مورد روش درمانی مناسب برای بیمار، سن، وضعیت کلی سلامت و کیفیت زندگی وی را مد نظر قرار می دهد.
در صورتی که سرطان زود و در مراحل اولیه تشخیص داده شود، شانس درمان بالاتر خواهد رفت.
گزینه هایی که برای درمان سرطان مثانه وجود دارد به شرح ذیل است: