29 دی 1398

سرطان مثانه

دسته بندی: بیماری های دستگاه ادراری و تناسلی نویسنده: ایران درمان بازدید: 998
سرطان مثانه

به طور کلی به رشد غیرعادی سلول ها در بدن سرطان گفته می شود. این سلول ها در کنار هم رشد می کنند و توده هایی تشکیل می دهند که تومور نامیده می شوند. سرطان مثانه در واقع رشد و تکثیر غیرطبیعی سلول های مثانه است که از مکانیسم طبیعی کنترلی بدن خارج شده اند. سرطان مثانه مانند سرطان سایر ارگان های بدن، قابلیت متاستاز (سرایت) به سایر قسمت های بدن از جمله کبد، ریه، استخوان و کبد را دارد.

سرطان مثانه از لایه هایی هم چون غشای مخاطی آغاز می شود و به سمت داخلی ترین لایه ها هجوم می برد. اما این امکان نیز وجود دارد که برای مدتی طولانی در همان لایه باقی بماند. سرطان مثانه به لحاظ شکل ظاهری فرم های گوناگونیدارد. در بیشتر موارد شکلی شبیه به بوته دارد. اما در برخی موارد نیز مانند یک برآمدگی سفت است که جداره داخلی مثانه را ضخیم می کند.

علائم سرطان مثانه

از جمله شایع ترین علائم سرطان مثانه می توان به موارد ذیل اشاره کرد:

  • وجود خون یا لخته خون در ادرار که به آن هماچوری گفته می شود. از بین هر 10 نفری که به سرطان مثانه مبتلا هستند، 8 تا 9 مورد هماچوری را تجربه می کنند و در واقع این علامت را می توان شایع ترین نشانه ابتلا به سرطان مثانه تلقی کرد که معمولاً دردی همراه ندارد.
  • احساس درد در هنگام دفع ادرار (دیسوری)
  • دفع ادرار در فواصل کوتاه و در مقدار کم
  • عفونت های مکرر مجاری ادراری

علائمی دیگری نیز وجود دارد که در واقع نشان از ابتلا به مراحل پیشرفته تر سرطان مثانه هستند:

  • احساس درد در ناحیه پایین کمر نزدیک کلیه ها
  • تورم در پاها
  • وجود تورم در ناحیه لگن خاصره نزیک به مثانه

از جمله علائم دیگری که معمولاً مواقعی بروز می یابند که سرطان به نواحی دیگر سرایت کرده، می توان به موارد ذیل اشاره کرد:

  • کاهش وزن
  • درد در استخوان ها یا در ناحیه لگن، انتهای روده بزرگ و مقعد
  • کم خونی

نشانه های سرطان مثانه با نشانه های مربوط به بیماری های دیگر مثانه بسیار شبیه هستند.

دلایل بروز سرطان مثانه

دلیل ابتلا به سرطان مثانه ناشناخته است. امکان دارد تغییر در DNA سلولهای مثانه در بروز این سرطان دخیل باشند. مواد شیمیایی موجود در محیط و مصرف سیگار نیز می توانند نقش داشته باشند. زمانی که جداره داخلی مثانه برای مدتی طولانی تحریک پذیر می شوند نیز سلول ها تغییراتی می نمایند که ممکن است به سرطان تبدیل شوند. برخی از عواملی که می توانند این تحریک پذیری را موجب شوند، پرتو درمانی، داشتن سوند برای مدتی طولانی و یا داشتن انگلی که موجب شیستوزومیازیس گردد است.

شانس ابتلا به سرطان مثانه در افراد سیگاری دو برابر بیشتر از افراد عادی است. متخصصان بر این باورند که دلیل ابتلای نیمی از مردان و بیش از یک چهارم زنان مبتلا به سرطان مثانه، مصرف سیگار است.

درمان سرطان مثانه

روش درمان و نتیجه آن در بلند مدت به سطح و مرحله سرطان بستگی دارد. البته پزشک متخصص به هنگام اتخاذ تصمیم در مورد روش درمانی مناسب برای بیمار، سن، وضعیت کلی سلامت و کیفیت زندگی وی را مد نظر قرار می دهد.

در صورتی که سرطان زود و در مراحل اولیه تشخیص داده شود، شانس درمان بالاتر خواهد رفت.

گزینه هایی که برای درمان سرطان مثانه وجود دارد به شرح ذیل است:

  • جراحی به منظور بیرون آرودن بافت سرطانی. در 9 مورد از هر 10 مورد ابتلا به سرطان مثانه، جراحی به تنهایی و یا در کنار سایر روش های درمانی به کار می رود.
  • شیمی درمانی به منظور از بین بردن سلول های سرطانی. شیمی درمانی را می توان قبل و یا بعد از انجام عمل جراحی به کار برد.
  • پرتو درمانی به منظور از بین بردن سلول های سرطانی با استفاده از مقادیر بالای اشعه های پرانرژی. پرتو درمانی را نیز هم قبل از جراحی و هم بعد از جراحی به کار می برند و امکان دارد هم زمان با شیمی درمانی استفاده شود.
  • ایمن درمانی. این نوع درمان موجب می شود سیستم دفاعی طبیعی بیمار که تحت عنوان سیستم ایمنی بدن شناخته می شود به سلول های سرطانی مثانه حمله کند. 

آتیه غرب

مقالات مرتبط

امگا 3 موجود در روغن ماهی با خطر ابتلا به سرطان پروستات مرتبط است. خوردن مقدار زیادی از ماهی های روغنی یا مصرف مکملهای امگا ممکن است برای سلامت انسان مضر ب...
هر ساله در استرالیا نزدیک به 3300 مرد در اثر ابتلا به سرطان پروستات جان خود را از دست می دهند. یعنی درست برابر با تعداد زنانی که در اثر ابتلا به سرطان سینه می م...