یکی از مشکلاتی که در روزهای گرم تابستان انسان را آزار می دهد ،عرق کردن بیش از حد بدن است. برخی افراد از بوی عرق کلافه هستند و برخی دیگر هم از لکه هایی که روی لباس هایشان برجای می ماند، گله می کنند.
در بهترین شرایط ممکن عرق کردن می تواند تنها عذاب دهنده و ناراحت کننده باشد ، اما تعریق زیاد گاهی اوقات می تواند زنگ خطری برای وجود یک بیماری باشد . عموما تشخیص علت این مشکل توسط افراد عادی ممکن نیست. تعریق زیاد ممکن است دال بر وجود مشکلات تیروئیدی، دیابت و یا عفونت باشد. تعریق زیاد در افراد مبتلا به اضافه وزن نیز نسبت به سایر افراد شایع تر است. البته لازم به ذکر است که اکثر موارد تعریق زیاد بی خطر هستند ، اگر نگران این مشکل هستید ، حتما ادامه این مقاله را بخوانید ، در ادامه راهکارهای خانگی را به منظور کاهش بوی بد ناشی از تعریق و کاهش آن به شما ارایه خواهیم کرد .
چه زمانی می توان گفت که تعریق بدن بیش از حد است؟
اگر در هوای گرم تابستان و به هنگام کار و فعالیت نسبت به دیگر افراد بیشتر عرق میریزید ، معمولا این خصوصیت شما طبیعی است چرا که عرق کردن واکنش طبیعی بدن به کار زیاد است و زمانی که لازم است دمای بدن چند درجه ای کاهش یابد به مانند کولر طبیعی برای بدن شروع به تعریق می کند . میزان این واکنش در افراد مختلف تفاوت دارد . بدن بعضی از افراد راحت تر از دیگران عرق می کند.
چه زمانی تعریق بیش از حد خطرناک است؟
نوعی از عرق کردن زیاد است که می تواند نشانه بیماری باشد ، یعنی بسیار بیشتر از حد معمول عرق کردن . اگر مبتلا به هایپرهیدروسیس (تعریق زیاد) باشید ، بدنتان زمان هایی که دلیلی برای عرق کردن وجود ندارد، بشدت عرق می ریزد . بعنوان مثال، هوا کاملا مطبوع و مناسب باشد ، مضطرب هم نباشید ، بدنتان تب نداشته و بطور مثال درحال دیدن تلویزیون و یا به حالت دراز کشیده باشید ، اگر ناگهان شروع به تعریق آن هم به میزان بیش از حد طبیعی کردید ، بدانید که این واکنش در بدن شما نرمال نیست.
تعریق بیش از حد دو نوع است: تعریق عمومی و تعریق موضعی
تعریق موضعی(اولیه)
عرق کردن زیاد باعث بیماری نمی شود. بطورکلی، در این حالت مشکل شما فقط تعریق زیاد در یک نقطه بوده و دچار یک بیماری نشده اید. افراد مبتلا به این نوع تعریق سالم هستند و مشکل خاصی ندارند. علایم و نشانه های تعریق موضعی نسبتا خاص هستند. به دلیل این که تنها بخش خاصی از بدن مانند زیر بغل، ران، سر، صورت، دست ها و یا پاها عرق می کند به آن تعریق موضعی گویند. حال اینکه چرا افراد به این نوع تعریق دچار می شوند، هنوز ثابت نشده ، با این حال به طور کلی شواهد حاکی از آن است که این نوع تعریق ناشی از نقص در سیستم عصبی فرد بوده و معمولا ارثی می باشد.
عوامل موثر:
تعریق عمومی (ثانویه)
این نوع تعریق کم تر شایع است به گونه ای که شاهد بروز این واکنش در سرتاسر بدن و نه فقط دست و یا پا هستیم. دلیل اینکه به این نوع تعریق ثانویه می گویند این است که این واکنش از دیگر بیماری ها ناشی می شود . یکی از علایم مشخص کننده این نوع تعریق , عرق کردن به هنگام شب می باشد.
عوامل موثر:
*مصرف برخی از داروها هم گاهی می تواند باعث تعریق شود، بعضی از این داروها به ترتیب زیر است:
پیشگیری و درمان:
خلاصی از شر بوی بد پاها
عرق سوز
عرق سوز شدن که در اصطلاح علمی به آن "میلیاریا" گفته می شود زمانی رخ می دهد که مجاری غدد عرق دچار انسداد شوند که اگر این انسداد به صورت سطحی باشد در ناحیه عرق سوز شده فرد دچار خارش ، تورم و قرمزی خواهد شد که به این پدیده عرق سوز شدن یا "میلیاریا کریستالینا" گفته می شود.
اگر انسداد غدد عرق در سطحی عمیق تر ایجاد شود به آن "میلیاریا روبرا" گفته می شود که در این حالت پوست فرد دچار قرمزی و خارش و تورم و سوزش شده و این ضایعات به صورت برجستگی های قرمز رنگی که به آن پاپول گفته می شود در می آید. این عارضه معمولا در نقاطی از پوست که روی هم است مثل ناحیه زیربغل، زیر سینه، کشاله ران بروز می کند.
پیشگیری و درمان: استحمام مرتب و اجتناب از فعالیت زیاد در گرمای بیش از حد در پیشگیری از ابتلا به عرق سوز موثر است و به ورزشکاران توصیه می شود در روزهای گرم حتما بعد از ورزش با آب خنک استحمام کنند تا نمک حاصل از تعریق روی پوستشان باقی نماند. چرا که همین نمک به افزایش التهاب پوست کمک می کند. بهترین راه جلوگیری از عرق سوز شدن خنک نکه داشتن و جلوگیری از تعریق بدن است . افراد ی که پوست حساسی دارند بایستی از قرار گرفتن در معرض اشعه مستقیم آفتاب اجتناب کنند و از ورزش کردن در زمانی که اوج گرما و آفتاب است خودداری کنند . چرا که ورزش سبب افزایش تعریق بدن می شود. به شما پیشنهاد می شود که اگر مجبور هستید در ساعات گرما به فعالیت بپردازید ، پس از ورزش و فعالیت های سنگین با آب خنک استحمام کنید. در برخی موارد استفاده از کورتون های موضعی که به صورت لوسیون و کرم موجود هستند می توانند در درمان عرق سوز موثر باشند و درد و سوزش ناحیه را قابل تحمل کنند.
عرق سرد
دیگر موردی که در این مقاله به آن می پردازیم علت و درمان عرق سرد است. شاید تا به حال بارها برایتان اتفاق افتاده باشد که عرق سرد به تنتان بنشیند. این واکنش که گاهی اوقات با آن مواجه می شویم می تواند به دلیل ابتلا به بیماری هایی چون :
این ها همه عواملی هستند که می توانند باعث ایجاد عرق سرد در بدن شوند. در چنین شرایطی مراجعه به پزشک، معاینات بالینی، گرفتن شرح حال و حتی انجام آزمایش برای تشخیص بیماری زمینه ای موضوع بسیار مهمی است که باید مورد توجه قرار گرفته و نسبت به درمان زود هنگام آن اقدام شود.