پروتئین در ادرار یعنی وجود مقادیر غیرطبیعی و بالای پروتئین در نمونه ادرار فرد. آزمایش ادرار وجود موارد متعددی را در ادرار بررسی می نماید که از جمله این موارد پروتئین است.
کلیه ها مواد زائد خون را تصفیه می کنند اما مواد مورد نیاز بدن را از جمله پروتئین، حفظ می نمایند. با این وجود برخی عوارض و بیماری ها موجب می شود که پروتئین ها نیز از فیلترهای کلیه عبور نموده و همراه ادرار دفع شوند.
وجود مقادیر پایین پروتئین در ادرار طبیعی است.اما وجود مقادیر بالای پروتئین در ادرار به طور موقتی غیرطبیعی نیست، به خصوص در افراد جوان و پس از ورزش یا در دوران بیماری. پروتئینی که در آزمایش میکروآلبومین در ادرار مشاهده می شود اغلب جزء نشانه های اولیه آسیب های کلیوی ناشی از دیابت است.
عوارض و شرایطی که می تواند موجب افزایش موقتی سطح پروتئین موجود در ادرار شود از قرار ذیل است:
بیماری های و شرایطی که موجب افزایش طولانی مدت سطح پروتئین در ادرار می شوند نیز از قرار ذیل می باشند:
وجود پروتئین در ادرار را نمی توان یک بیماری خاص قلمداد نمود. بنابراین درمان آن به شناسایی و مدیریت دلیل اصلی بروز آن بستگی دارد. در صورتی که دلیل، بیماری کلیوی باشد، باید فرد برای دریافت داروها مناسب تحت درمان قرار گیرد.
بیماری های مزمن کلیوی در صورتی که تحت درمان قرار نگیرند می توانند به نارسایی کلیه منجر شوند.
در موارد ملایم یا موقتی وجود پروتئین در ادرار، معمولاً هیچ درمانی نیاز نیست.
گاهی اوقات داروهایی تجویز می شود، به خصوص در مورد افرادی که به دیابت یا فشار خون بالا مبتلا هستند. درمان مناسب به ویژه در مورد افرادی که به بیماری های مزمنی همچون دیابت و فشار خون بالا مبتلا هستند برای پرهیز از وارد شدن آسیب بیشتر به کلیه ضروری است.