تقریباً از هر 12 مرد یک نفر (یعنی 8%) و از هر 200 زن یک نفر به کوررنگی یا CVD مبتلاست. یعنی برای مثال در انگلستان 2.7 میلیون نفر به کوررنگی مبتلا هستند (تقریباً 4.5% از کل جمعیت این کشور) و بیشتر این جمعیت را نیز مردان تشکیل می دهند.
دلایل متعددی برای بروز کوررنگی وجود دارد. در مورد اکثریت غالب افراد مبتلا به این بیماری، دلایل ژنتیکی دخیل است و در واقع ژن این بیماری را از مادرانشان به ارث برده اند، گرچه کوررنگی می تواند در اثر بیماری های دیگری نظیر دیابت و مولتیپل اسکلروز بروز یابد و یا اینکه در اثر فرآیند کهولت، استفاده از برخی داروها و غیره ایجاد شود
اغلب افرادی که به کوررنگی مبتلا هستند قادرند اشیا را مانند افراد دیگر به وضوع ببینند اما نمی توانند قرمز، سبز و یا آبی را به درستی تشخیص دهند. کوررنگی انواع مختلفی دارد و حتی موارد بسیار کمیابی وجود دارد که شخص مبتلا به هیچ عنوان قادر به تشخیص هیچ نوع رنگی نیست. س
رایج ترین نوع کوررنگی نوعی است که تحت عنوان کوررنگی قرمز/سبز شناخته می شود و بیشتر افراد مبتلا به کوررنگی از این نوع کوررنگی رنج می برند. برخلاف آن چه ممکن است با توجه به نام این نوع کوررنگی برداشت شود، به این معنا نیست که افراد مبتلا قرمز و سبز را با هم اشتباه می گیرند. بلکه به این معناست که تمام رنگ هایی را که مقداری قرمز یا سبز در خود دارند تشخیص نمی دهند. برای مثال، یک فرد مبتلا به کوررنگی نوع قرمز/سبز آبی را با بنفش اشتباه می گیرد چون نمی تواند عنصر قرمز رنگ بنفش را ببیند.
این افراد مشکلات مشابهی در مورد همه طیف های قرمز، سبزها، نارنجی، قهوه ای، بنفش، صورتی و خاکستری دارند. حتی ممکن است سیاه را با سبز تیره یا آبی تیره اشتباه بگیرند.
تأثیر کوررنگی می تواند خفیف، متوسط و یا حاد باشد. برای مثال، تقریباً 40% از دانش آموزان مبتلا به کوررنگی که دبیرستان را به پایان می برند، نمی دانند که به کوررنگی مبتلا هستند، در حالی که 60% از افراد مبتلا به کوررنگی در زندگی روزمره خود با مشکلات متعددی روبرو هستند.
اکثر افرادی که به کوررنگی متوسط نوع قرمز/سبز مبتلا هستند، از بین یک جعبه 24 رنگ مدادرنگی استاندارد، تنها قادر به تشخیص 5 رنگ می باشند.
همانطور که گفته شد اکثر موارد ابتلا به کوررنگی مادرزادی است یعنی کودک از بدو تولد به این بیماری مبتلاست.
افراد معمولاً سه نوع سلول مخروطی شکل در چشم خود دارند. هر یک از سه نوع سلول، قرمز، سبز یا آبی را تشخیص می دهد. زمانی که این سلول های مخروطی شکل چشم مقادری متفاوت این سه رنگ پایه را تشخیص می دهد، فرد رنگ های مختلف را می بیند. اکثر این سلول های مخروطی شکل درون قسمت مرکزی شبکیه قرار دارند.
کوررنگی مادرزادی زمانی بروز می یابد که فرد یک یاز این سه نوع سلول مخروطی شکل را نداشته باشد یا این که داشته باشد اما به درستی عمل نکند. بنابراین فرد قادر به دیدن یا تشخیص درست یکی از سه رنگ اصلی نخواهد بود. این نوع کوررنگی با گذشت زمان تغییری نمی کند.
اما کوررنگی همیشه مادرزادی نیست. در برخی موارد، حالت اکتسابی دارد. برای مثال:
علائم و نشانه های ابتلا به کوررنگی متفاوت است:
تست های متعددی برای تشخیص کوررنگی وجود دارد که در مراکز بینایی سنجی و یا چشم پزشکی موجود هستند.
کوررنگی مادرزادی درمانی ندارد.
اما برخی از انواع غیرمادرزادی کوررنگی را بسته به دلیل بروز آنها می توان درمان کرد. برای مثال، در صورتی که آب مروارید دلیل بروز کوررنگی باشد، جراحی آب مروارید می تواند توانایی فرد در دیدن و تشخیص رنگ ها را به او بازگرداند.
چطور می توان به کودک مبتلا به کوررنگی کمک کرد؟
کوررنکی می تواند یادگیری و خواندن را برای کودکان دشوار سازد که این به نوبه خود به عملکرد ضعیف آنها در مدرسه و همینطور داشتن اعتماد به نفس و انگیزه پایین انها منجر می شود.
در صورتی که فرزند شما به کوررنگی مبتلاست می توانید به طرق زیر او را یاری کنید: