متوسط سن یائسگی طبیعی 51 سالگی است. با این حال به دلایل متعددی از جمله عوامل ژنتیکی، بیماری و یا اعمال جراحی برخی از زنان یائسگی را پیش از 40 سالگی تجربه می کنند. یائسگی که قبل از این سن رخ دهد چه طبیعی باشد و چه در اثر عوامل غیر طبیعی ایجاد شده باشد یائسگی زودهنگام نامیده می شود.
بسیاری از زنانی که با عارضه یائسگی زودهنگام مواجه هستند علاوه بر گُرگرفتگی، تغییر حالت و سایر نشانه هایی که با یائسگی همراه است، باید با دغدغه های جسمی و احساسی دیگری نیز کنار بیایند. برای مثال، از آنجائی که یائسگی به معنی پایان دوران باروری یک زن محسوب می شود، زنی که تمایل به بچه دار شدن داشته باشد در صورت یائسه شدن با مشکلی جدی روبرو شده است.
علائم یائسگی زودهنگام معمولاً مشابه همان علائمی است که زنان در سنین یائسگی بطور طبیعی تجربه می کنند:
این علائم نشانه آنند که تخمدان ها در حال تولید استروژن کمتری هستند.
در کنار علائم مذکور در برخی زنان علائم ذیل نیز وجود دارد:
علاوه بر موارد فوق، در صورتی که زیر چهل سال دارید و هر کدام از علائم و شرایط ذیل را دارید، باید به پزشک مراجعه کنید تا بررسی شود آیا در معرض ابتلا به یائسگی زودهنگام هستید یا خیر:
در صورت قطع قاعدگی، پزشک متخصص معمولاً تست فیزیکی و هم چنین آزمایش خون را به منظور بررسی بارداری و یا مشکل تیروئید تجویز می نماید. در عین حال ممکن است میزان استرادیول خون نیز بررسی شود. پایین بودن استرادیول می تواند نشان دهنده آغاز توقف عملکرد تخمدان ها باشد. اگر سطح استرادیول پایین تر از 30 باشد، می توان این طور تفسیر کرد که شما یائسه شده اید.
با این حال مهم ترین آزمایش برای تشخیص یائسگی زودهنگام آزمایش خونی است که FSH را اندازه گیری می نماید. FSH موجب می شود تخمدان ها استروژن تولید نمایند. زمانی که تولید استروژن در تخمدان ها کاهش می یابد، FSH افزایش پیدا می کند. زمانی که سطح FSH از mlU/ml40 بالاتر رود، معمولاً حاکی از آن است که فرد یائسه شده است.
آیا پس از یائسگی زود هنگام مشکلات دیگری نیز به وجود خواهد آمد؟
زنانی که به یائسگی زودهنگام مبتلا می شوند، مانند همه زنان یائسه پایین آمدن سطح استروژن بدن را تجربه می کنند، چون تخمدان ها بخش عمده تولید این هورمون را متوقف می سازند. سطح پایین استروژن می تواند به تغییراتی کلی در وضعیت سلامت فرد منجر شود و شانس ابتلا به مشکلات خاصی، از جمله پوکی استخوان، سرطان تخمدان و روده بزرگ، بیماری های لثوی، افتادن دندان و آب مروارید را افزایش دهد.
در هر حال، در مقایسه با زنانی که در سن طبیعی یائسه می شوند، زنانی که یائسگی زودرس را تجربه می نمایند، بخش بیشتری از زندگی خود را بدون مزایای حفاظتی استروژن سپری می نمایند. و همین امر موجب می شود شانس ابتلای آنان به عوارض مذکور بالاتر رود.
علائم و نشانه های خطر آفرین وهم چنین مسائل احساسی همراه با یائسگی زودهنگام را می توان به روش هایی که در مورد یائسگی طبیعی به کار می رود مدیریت کرد.
پاسخ معمولاً منفی است. زمانی که یائسگی فرابرسد، بازگشت آن بعید است.