28 دی 1398

یائسگی زودهنگام

دسته بندی: زنان و زایمان نویسنده: ایران درمان بازدید: 1073
یائسگی زودهنگام

متوسط سن یائسگی طبیعی 51 سالگی است. با این حال به دلایل متعددی از جمله عوامل ژنتیکی، بیماری و یا اعمال جراحی برخی از زنان یائسگی را پیش از 40 سالگی تجربه می کنند. یائسگی که قبل از این سن رخ دهد چه طبیعی باشد و چه در اثر عوامل غیر طبیعی ایجاد شده باشد یائسگی زودهنگام نامیده می شود.

بسیاری از زنانی که با عارضه یائسگی زودهنگام مواجه هستند علاوه بر گُرگرفتگی، تغییر حالت و سایر نشانه هایی که با یائسگی همراه است، باید با دغدغه های جسمی و احساسی دیگری نیز کنار بیایند. برای مثال، از آنجائی که یائسگی به معنی پایان دوران باروری یک زن محسوب می شود، زنی که تمایل به بچه دار شدن داشته باشد در صورت یائسه شدن با مشکلی جدی روبرو شده است.

یائسگی زودهنگام چه علائمی دارد؟

علائم یائسگی زودهنگام معمولاً مشابه همان علائمی است که زنان در سنین یائسگی بطور طبیعی تجربه می کنند:

  • قاعدگی های نامرتب یا عدم قاعدگی
  • قاعدگی های سبک تر یا سنگین تر از معمول
  • گُرگرفتگی (احساس ناگهانی گرما که در قسمت بالاتنه پخش می شود)

این علائم نشانه آنند که تخمدان ها در حال تولید استروژن کمتری هستند.

در کنار علائم مذکور در برخی زنان علائم ذیل نیز وجود دارد:

  • خشکی واژن (به علاوه ممکن است جدارواژن ضخیم تر شده و انعطاف پذیری خود را از دست بدهد)
  • تحریک پذیری مثانه و بدتر شدن عدم کنترل مثانه
  • تغییرات خلقی و احساسی (تحریک پذیری، افسردگی خفیف)
  • خشکی پوست، چشم و یا دهان
  • بی خوابی
  • کاهش میل جنسی

علاوه بر موارد فوق، در صورتی که زیر چهل سال دارید و هر کدام از علائم و شرایط ذیل را دارید، باید به پزشک مراجعه کنید تا بررسی شود آیا در معرض ابتلا به یائسگی زودهنگام هستید یا خیر:

  • سابقه شیمی درمانی و یا پرتو درمانی
  • وجود سابقه ابتلا به اختلالات خود ایمنی مانند کم کاری تیروئید، بیماری گریو و یا لوپوس در اعضای خانواده
  • برای مدت بیش از یک سال قصد بارداری داشته اما موفق نشده اید
  • مادر و یا خواهران شما یائسگی زودهنگام داشته اند

یائسگی زودهنگام چگونه تشخیص داده می شود؟

در صورت قطع قاعدگی، پزشک متخصص معمولاً تست فیزیکی و هم چنین آزمایش خون را به منظور بررسی بارداری و یا مشکل تیروئید تجویز می نماید. در عین حال ممکن است میزان استرادیول خون نیز بررسی شود. پایین بودن استرادیول می تواند نشان دهنده آغاز توقف عملکرد تخمدان ها باشد. اگر سطح استرادیول پایین تر از 30 باشد، می توان این طور تفسیر کرد که شما یائسه شده اید.

با این حال مهم ترین آزمایش برای تشخیص یائسگی زودهنگام آزمایش خونی است که FSH را اندازه گیری می نماید. FSH موجب می شود تخمدان ها استروژن تولید نمایند. زمانی که تولید استروژن در تخمدان ها کاهش می یابد، FSH افزایش پیدا می کند. زمانی که سطح FSH از mlU/ml40 بالاتر رود، معمولاً حاکی از آن است که فرد یائسه شده است.

آیا پس از یائسگی زود هنگام مشکلات دیگری نیز به وجود خواهد آمد؟

زنانی که به یائسگی زودهنگام مبتلا می شوند، مانند همه زنان یائسه پایین آمدن سطح استروژن بدن را تجربه می کنند، چون تخمدان ها بخش عمده تولید این هورمون را متوقف می سازند. سطح پایین استروژن می تواند به تغییراتی کلی در وضعیت سلامت فرد منجر شود و شانس ابتلا به مشکلات خاصی، از جمله پوکی استخوان، سرطان تخمدان و روده بزرگ، بیماری های لثوی، افتادن دندان و آب مروارید را افزایش دهد.

در هر حال، در مقایسه با زنانی که در سن طبیعی یائسه می شوند، زنانی که یائسگی زودرس را تجربه می نمایند، بخش بیشتری از زندگی خود را بدون مزایای حفاظتی استروژن سپری می نمایند. و همین امر موجب می شود شانس ابتلای آنان به عوارض مذکور بالاتر رود.

یائسگی زودهنگام چطور درمان می شود؟

علائم و نشانه های خطر آفرین وهم چنین مسائل احساسی همراه با یائسگی زودهنگام را می توان به روش هایی که در مورد یائسگی طبیعی به کار می رود مدیریت کرد.

آیا می توان یائسگی را متوقف ساخت و به دوران باروری بازگشت؟

پاسخ معمولاً منفی است. زمانی که یائسگی فرابرسد، بازگشت آن بعید است.

آتیه غرب

مقالات مرتبط

امروزه اضافه وزن به یکی از عدیده مشکلات سلامتی تبدیل شده است. به گونه ای که حدود بیست سال پیش تنها یک سوم از افراد اضافه وزن داشتند ولی متأسفانه طبق مطالعات صور...
در مورد انواع بیماریهای التهابی پستان چه میدانید؟   پستان حاوی شماری از انواع بافتها و سلولها است که مجاری شیر، لبولها (غدد شیر) و نوک پستان را تشکیل می...